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 Semlor

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Alpo
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MessaggioTitolo: Semlor   Gio Mar 06, 2008 8:45 pm

Potevano mancare? Assolutamente no, sono uno dei miei dolci preferiti.

Ho trovato questa ricetta ma il risultato non è dei migliori, forse devo perfezionare la preparazione oppure temo dipenda dal tipo di farina che dovrebbe essere di un tipo speciale per la semla.

Suggerimenti? Nessuno ha provato ad infornare una teglia di semlor? Wink

Ricetta:

http://www.recepten.se/recept/semlor.html

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Verdefoglia79
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Sab Mar 08, 2008 2:07 am

Booone ne ho mangiata una anche oggi (e sono fiera di me in quanto ho parlato solo svedese con la donnina della pasticceria!Smile
Bravo!!!
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Sab Mar 08, 2008 1:25 pm

Verdefoglia79 ha scritto:
Booone ne ho mangiata una anche oggi (e sono fiera di me in quanto ho parlato solo svedese con la donnina della pasticceria!Smile
Bravo!!!

👽 son verde d'invidia e golosità... Wink

PS: bello sperimentare un po' la lingua, io mi trovo sempre impacciato perchè da autodidatta non ho un buon accetto e temo sempre di fare delle figuracce! affraid
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Verdefoglia79
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Dom Mar 09, 2008 1:03 pm

Alpo ha scritto:
Verdefoglia79 ha scritto:
Booone ne ho mangiata una anche oggi (e sono fiera di me in quanto ho parlato solo svedese con la donnina della pasticceria!Smile
Bravo!!!

👽 son verde d'invidia e golosità... Wink

PS: bello sperimentare un po' la lingua, io mi trovo sempre impacciato perchè da autodidatta non ho un buon accetto e temo sempre di fare delle figuracce! affraid

Le figuracce sono all'ordine del giorno ma tanto è l'unico modo per imparare. Credo che qui a Karlstad mi ricorderanno come la straniera che parla lo svedese più schifoso dell'universo!!! Ma chissene Cool
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Dom Mar 09, 2008 3:04 pm

Verdefoglia79 ha scritto:


Le figuracce sono all'ordine del giorno ma tanto è l'unico modo per imparare. Credo che qui a Karlstad mi ricorderanno come la straniera che parla lo svedese più schifoso dell'universo!!! Ma chissene Cool

Confesso che a volte sotto la doccia canticchio qualche motivetto semplice, lo trovo utile e pure divertente Laughing
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Lun Mar 10, 2008 12:37 am

Alpo ha scritto:
Potevano mancare? Assolutamente no, sono uno dei miei dolci preferiti.

Ho trovato questa ricetta ma il risultato non è dei migliori, forse devo perfezionare la preparazione oppure temo dipenda dal tipo di farina che dovrebbe essere di un tipo speciale per la semla.

Suggerimenti? Nessuno ha provato ad infornare una teglia di semlor? Wink

Ricetta:

http://www.recepten.se/recept/semlor.html

Che bel sito di ricette!
Le semlor sono bellissime ma sai che io proprio non riesco a mangiarle, é da 12 anni che mi alleno ma mi nauseano. Per il resto sono onnivera.
LA farina piú usuale qui é semola di grano tenero ma macinata leggermente piú grossa della nostra( non é 00).
Non demordere e riprovaci, la prossima volta vogliamo le foto della tua semla :flower:
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Gio Mar 13, 2008 10:03 am

Svea ha scritto:

LA farina piú usuale qui é semola di grano tenero ma macinata leggermente piú grossa della nostra( non é 00).
Non demordere e riprovaci, la prossima volta vogliamo le foto della tua semla :flower:

Grazie dell'informazione Svea, molto probabilmente ti riferisci alla 0 che da noi non è molto usata salvo nelle pasticcerie/panetterie.

Quanto al demordere, ho chiesto ad un'amica che cura un blog a tema (cibo, cucina, ricette, ecc..) di provare a perfezionare la ricetta, vediamo come ci riesce lei Wink
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beppe
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Ven Feb 12, 2010 2:23 pm

Consueto test delle migliori semlor a Stoccolma, constato che il Vetekatten si difende sempre bene

http://www.pastan.nu/ataute/semmeltest-har-ar-arets-vinnare-1.1043726






Ted Johansson.
Foto: Caroline Tibell

Semmeltest: Här är årets vinnare!


Ted Johansson är konditor på Lux dessert & choklad, vars semlor
fick högsta betyg när På stans testgrupp glufsade sig igenom semlor från femton
av stans semmelleverantörer.


Vad är speciellt med era semlor?
– Det absolut mest speciella är att vi spritsar dem à la minute, när kunden
beställer skär vi upp en nybakad bulle och spritsar dem först då. Det gör att den blir så färsk som
möjligt. Sen använder vi en fin katalansk mandel i mandelmassan också.

Varför är det
roligt att göra semlor?

– Det är kanske inte så roligt att göra tusentals semlor på morgonen som man
sen säljer under dagen. Men i och med att vi gör dem på beställning inför
kunden så blir det ett kul stressmoment att försöka göra den så bra som möjligt
varje gång.

Hur mycket kan man experimentera
med semlan?

– Man ska inte experimentera alls med semlan tycker jag. Man ska bara använda
så bra råvaror som möjligt.
Det är en lite konstig grej det här egentligen, bara lager på lager av extrem
onyttighet.

– Men den är fantastiskt
god också! Varför ändra på ett vinnande recept. Men jag kan
hålla med om att det är en konstig kombination, det är väl främst vi i Sverige
som har den tror jag.

Finns det något
annat bakverk du vill bli känd för?

– Det hade varit bra för försäljningen att hitta en till sådan grej. Men
samtidigt har det varit lite mycket ”Kanelbullens dag” och ”Tårtans dag”, det kan bli lite löjligt
tycker jag. Semlan är väldigt specifik, det är så extremt många som måste äta
semlan precis den här perioden. I Sverige är det också många som börjar göra
semlan alldeles för tidigt, jag är övertygad om att den skulle kunna vara en
storsäljare året runt, men det skulle inte bli samma sak.
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Ven Feb 19, 2010 1:51 pm

The Local pubblica un simpatico elenco dei vari tipi di bullar:



Sweden's top ten tasty buns

Published:
16 Feb 10 10:43 CET
Online: http://www.thelocal.se/25018/20100216/

It’s Fettisdag, Fat Tuesday, the day known in English as
Shrovetide, Pancake Tuesday and, er, Mardi Gras. In Sweden, the day
is synonymous with the creamy semla, one of many fine buns that make
this country great.

If there's one thing every
Swede loves it's a fika, or coffee break. Back in the day, etiquette
demanded that at least seven types of cakes and buns be served with coffee at
gatherings in people's homes. The tradition, which dates back to the nineteenth
century, is still very much alive among the granny and grandad generation.

But buns and cakes retain their popularity outside the home too, with everyone
from teenage girls to young dads factoring cake and coffee into a day out in
town. Even harassed lawyers manage to munch the occasional bun, while in public
sector workplaces, the mandatory coffee break is part of the fabric that keeps the
bureaucracy together.

But what are the buns of choice in this nation on Europe's
northern edge? Here The Local, with surgical
precision, picks out ten of the most mouth-watering creations from the vast
pantheon of Swedish cakes and buns.

Semla

Nothing exceeds like excess, and the semla is truly the Keith Richards of the Swedish bun world. Traditionally
served on Shrove Tuesday to mark the beginning of the
lenten season, the only way this cream-filled calorie bomb could be any less
healthy would be if it was dipped in cocaine and served with absinthe. And,
like absinthe, a semla makes the heart grow fonder. And more prone to cardiac
arrest.


Märtas skurna chokladkakor - Märta's Cut Chocolate Cookies

Märta's Cut Chocolate Cookies are a perennial favourite from the Swedish Cakes and Cookies ('Sju sorters kakor')
cookbook, of which every Swedish family owns at least three copies. The book
first came out in 1945 and there are riots on the streets of Sweden every time a new edition is
published.

Lussebullar - Santa Lucia Buns


In the weeks before Christmas a darkness descends that seems like it may never
lift. Sweden
is aglow with candlelight of both the natural and electric variety. Everywhere
you look, people are ramming these swirly buns into their faces. And if you
like a bit of saffron and raisin, you too will soon be masticating wildly.

Dammsugare - Vacuum Cleaner

I know: let's get a roll of green marzipan, lace it with punch, dip it in
chocolate at both ends, and call it a vacuum cleaner. It all makes total sense.
Delicious.

Biskvi - Bisque

Though of French origin, Sweden has very much taken the
bisque to heart. This buttercream and chocolate-topped almond UFO has become as
Swedish as the kebab pizza and is often served with rose hip soup
('nyponsoppa').

Dajmtårta - Daim Tart

Swedish chocolate maker Marabou struck international gold when it began cooking
up batches of Dajm bars in the 1950s. These crunchy butter almond treats used
to be called Dime bars in the UK
and Ireland,
but now they're known as Daims thanks to the whims of some cucumber
straighteners with too much time on their hands.

If you've never seen a Daim, a UK
ad from the 90s described it as being the opposite of an armadillo, which is
reasonably accurate. Anyway, not everybody is content just to munch on a Daim
straight from the wrapper. Some people are so enamoured of Daims that they
break them up and sprinkle them on chocolate cakes, which is pure lunacy. But
it's also very, very tasty.

Radiokaka - Radio Cake

The Wikipedia entry on Radio Cakes says they are so called because they date
back to the early days of the broadcasting medium and were soft enough not to
disturb the listening experience. It's a nice idea but everybody else says they
got their name because they look like old-fashioned transistor radios. But they
certainly don't taste like radios. They taste like layers of crumbled Marietta biscuits buried
inside chocolate cake, and that's exactly what they are.

Ostkaka - Swedish Cheesecake

One of the most duplicitous cakes on the shelf, the Swedish cheesecake bears
little resemblance to its international cheesecake cousins. When words like
rennet and casein crop up in the baking process, you know you're dealing with a
deviant variety. So be careful what you ask for in cake shops. If you want
cheesecake with a biscuit base, order cheesecake in English. If you want the
warm, soft Swedish version, often served with cloudberrry jam, then your best
bet is to ask for ostkaka. The Friends of Ostkaka society celebrates the cake's
existence every November 14th. The society's governing board is made up of a
number of county governers, all of whom are probably quite mad.

Kanelbulle - Cinammon Bun

Swedes love their cinammon. You'll find it in your semla, for example, at the
top of your café latte and, if you're not careful, as a mild irritant in your
trousers. But mainly you'll find it in its natural home: the ubiquitous
cinammon bun.

Kladdkaka - Sticky Cake

A kladdkaka is like a big round brownie topped with lashings of cream. Doctors
secretly love it because it brings them new business.

Prinsesstårta - Princess Cake

The princess cake is one of those classics you'll find in every old-fashioned konditori.
It serves as a reminder that even in those sepia-tinged days of the 1950s, when
Sweden
was at its most optimistic, people ate huge dome-shaped cream cakes that looked
like they were cooked in a nuclear power plant.



Paul O'Mahony (paul.omahony@thelocal.se/08 656 6513)
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Ven Feb 19, 2010 7:51 pm

.................mmm che buoni !!!
Al Fritidsgård dove lavoro io li abbiamo preparati insieme ai ragazzi Very Happy
Anche se da piu di tre settimane ad hemköp hanno allestito un bancone dove li puoi comperare "freschi" per cosi dire!
..deliziosi anche se alla fin fine somigliano moolto al maritozzo con la panna
differenza: crema di nocciole o marzapane all`interno
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Ven Feb 19, 2010 11:10 pm

l'ho visto anche da willys, e l'ilaria dice che c'era anche da ica! dev'essere il periodo
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   Sab Feb 20, 2010 11:40 am

si semlor si mangiano nel periodo di carnevale
e il giorno delle kanelbullar è il 4 ottobre
lussekatter invece il 13 dicembre..
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MessaggioTitolo: Re: Semlor   

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