Beh allora visto che si parla di lattine e scatolame una di queste si potrebbe organizzare per un assaggio della mia:
Janssons frestelse
magari facciamo scambio di consigli e possibili varianti.
Janssons frestelse
Janssons frestelse är ett måste på julbordet. Följ detta recept för en lyckad jansson.
En klassisk rätt som passar både på julbordet eller supé. Det här är ett recept från min mamma som brukar göra den till jul och den smakar alltid lika bra.
Tid: 1 ½ timme
4-5 portioner
Du behöver:
10 medelstora potatisar
2 gula lökar
ca 20 ansjovisfiléer + spadet de ligger i
3 dl grädde (av valfri fetthalt)
ströbröd
ca 2-4 msk smör eller flytande margarin/smör
Gör så här:
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor. Du kan också använda matberedare för att strimla potatisen. Om du använder matberedare tänk då på att skölja potatisstrimlorna i kallt vatten t.ex. i ett durkslag och låt rinna av.
Skala löken och skär i tunna strimlor.
Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, lök, ansjovis i formen, avsluta med potatis överst.
Häll över ansjovisspad och grädde. Strö över lite ströbröd.
Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå eller ringla över flytande margarin/smör.
Ställ in i mitten av ugnen i 225 grader ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.